І.С. Дружкова: відкрита кураторська година, присвячена 75- річчю з дня закінчення Другої світової війни

9 жовтня 2020 року відбулася  відкрита кураторська година, присвячена  75- річчю з дня закінчення Другої світової війни – « Кінець Другої світової війни та її вплив на світові справи» («The End of World War II and its Impact on World Affairs»). Провадила старший куратор доц.Дружкова І.С.  для груп факультету Низькотемпературної техніки та інженерної механіки та всіх хто приєднався. Серед 60 осіб, що були присутні – декан факультету Низькотемпературної техніки та інженерної механіки Зімин Олексій В’ячеславович, заступник декана викладачі Томчик О.М., куратори факультету Левтринська Ю.О., Подмазк  І.О., Трандафілов В.В., Кепін М.І., колеги-куратори з інших факультетів Академії – Воловик Т.М., Гринькіі О.В., Вікул С.І. тощо.

Тема була обрана через те, що 2 вересня світ відзначав завершення Другої світової війни. Саме 2 вересня 1945 року на борту американського лінкора «Міссурі» командувач Британським Тихоокеанським флотом адмірал Брюс Фрезер підписав Акт про капітуляцію Японії. Після капітуляції Німеччини 9 травня 1945 р. Друга світова війна ще продовжувалася майже чотири місяці з її сателітом Японією. Сталося так, що акт капітуляції Японії 2 вересня 1945 р. в Тихому океані на борту лінкора “Міссурі” від імені СРСР підписав 40-річний генерал із села Косинівка, що на Уманьщині, Кузьма Дерев’янко.

Величезного горя і страждань, неймовірних втрат зазнав у цій війні весь світ. Навіть після перемоги союзників у Європі Друга світова війна тривала на Тихоокеанському театрі військових дій. Американські війська повільно, але неухильно просувалися до Японії після того, як у червні 1942 року перемога в битві на Мідуеї змінила хід війни. Битви при Іводзімі та Окінаві взимку і навесні 1945 року були одними з найбільш кровопролитних в цій війні, і в американській армії припускали, що будь-яке вторгнення на японський материк буде супроводжуватися втратами до одного мільйона осіб.

Шостого серпня 1945 року американський бомбардувальник В-29 “Енола Гей” скинув атомну бомбу на промислове місто Хіросіму, в результаті чого загинуло близько 80 тисяч осіб. Десятки тисяч згодом померли від радіаційного опромінення. Оскільки відразу ж після бомбардування Хіросіми Японія не капітулювала, США три дні потому скинули більш потужну атомну бомбу на Нагасакі, в результаті чого миттєво загинуло 35 тисяч осіб і ще 50 тисяч після цього.

На тлі бомбардувань Хіросіми та Нагасакі становище Японії ставало все важчим, коли 8 серпня Радянський Союз офіційно оголосив війну і вторгся в окуповану Японією Маньчжурію на північному сході Китаю. Оскільки Вища військова рада не змогла прийняти рішення, японський імператор Хірохіто вирішив, що його країна повинна капітулювати. 15 серпня імператор у своєму першому радіовиступі оголосив про капітуляцію Японії.

Друга світова війна закінчилася другого вересня, коли американський генерал Дуглас Макартур прийняв офіційну капітуляцію Японії на борту американського лінкора “Міссурі”, що стояв на якорі в Токійській затоці разом з флотилією з більш ніж 250 військових кораблів союзників. Після церемонії підписання Акту про капітуляцію, що поклав край світовій війні, що тривала 2194 дні, Макартур виголосив промову, яку транслювали по радіо на весь світ. Він сказав: «сьогодні гармати мовчать. Закінчилася велика трагедія. Здобута велика перемога».