І.А.Осадча. Мародерство: міфи і реальність

Тема мародерства сьогодні є актуальною як ніколи, оскільки українці зіштовхнулися з проблемою збереження своїх речей і майна під час військових дій. Зараз наша держава страждає від російської озброєної агресії, страждає цивільне населення, причому не тільки від військових, а ще й від своїх власних земляків. Ці особи розкрадають майно мешканців міст, які залишили місце свого проживання, рятуючись від обстрілів та бомбардувань. Жахливо те, що злодії “працюють” у житлі громадян прямо під час обстрілів, будучи в епіцентрі бойових дій, тоді як власники майна перебувають у бомбосховищах.

Наразі поширені факти, коли жителі міст України самостійно борються з мародерами та іншими злодіями, піддаючи їх самосуду, прив’язуючи їх до електричних опор та дерев на загальний огляд. Величезна кількість свідчень цього є в Інтернеті. Проте варто пам’ятати, що кожен злочинець має понести передбачену законом відповідальність, тому таких осіб слід максимально оперативно передати до правоохоронних органів, щоб жоден із них не уникнув покарання.

Крім того, на даний час мародерством та іншими злочинами на території України займаються військові російської федерації, грабуючи магазини та будинки населення з метою наживи та задоволення своїх потреб. Слід зазначити, що, згідно з українським законодавством, за злочини, скоєні на території України, іноземні громадяни несуть кримінальну відповідальність в Україні.

Часто в ЗМІ або соцмережах терміном “мародерство” називають будь-яку скоєну в цей період крадіжку або грабіж – чи то товару у магазинах, чи то майна з будинків мирних жителів. Однак такий термін у цих випадках вживається хибно.

Існує різниця між мародерством, крадіжкою та іншими кримінальними правопорушеннями проти власності. Ця різниця полягає у місці крадіжки та в тому, у кого саме щось вкрали.

Відповідно до статті 432 Кримінального кодексу України  мародерство – викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених.

До  об’єкта  злочину у даному випадку відноситься порядок несення військової служби під час ведення бойових дій. Так зокрема заволодіння шляхом викрадення в убитих, або поранених може відбуватись як із застосуванням насилля так і без нього у відкритій, або таємній формі.

До речей, які можуть бути предметом мародерства, належать особисті речі потерпілої особи (гроші, цінні предмети), а також предмети її обмундирування чи його частини.

Не належать до речей як предмета мародерства озброєння і боєприпаси військові документи, техніка та предмети, що збираються для майбутнього застосування під час бою.

Варто розуміти, що для складу даного злочину не важливим є той факт до якої армії належали убиті чи поранені на полі бою.

Даний злочин вважатиметься закінченим з моменту фактичного розпорядження вилученою річчю.

Суб’єктом мародерства може бути лише військовослужбовець.

За такі злочинні дії передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років