ВСП “Одеський технічний фаховий коледж ОНТУ: об’єднане засідання обласних методичних комісій викладачів історії та викладачів соціальних дисциплін і правознавства

Викладачі циклової комісії суспільно-гуманітарних дисциплін ВСП “ОТФК ОНТУ” Мирошниченко В.О., Спірженко Р.І., Рощіна-Боговик Ю.А., Муравський О.В. взяли участь у засідання обласних методичних комісій.

15 лютого 2023 року на базі платформи ZOOM було проведено об’єднане засідання обласних методичних комісій викладачів історії та викладачів соціальних дисциплін і правознавства (голови – Н.О.Пугачова та В.О. Мирошниченко).

В роботі засідання взяли участь 36 викладачів, які представляли 23 заклади фахової перед вищої освіти Одеси та області.

Порядок денний

1. Атестація викладачів суспільних дисциплін у 2022-2023 н.р.

2. Затвердження тематики та графіку обласних олімпіад з «Історії України», «Основ філософських знань та «Основ правознавства»

3. Атестація викладачів у 2022-2023 н.р.

4. Самостійна діяльність студентів у поза аудиторний час – основа розвитку їх творчої активності. – доповідач Василашко С. (Білгород-Дністровський коледж природокористування, будівництва та комп’ютерних технологій)

По першому питанню. Голова обласної методичної комісії викладачів історії – Пугачова Н.О. – підкреслила, що атестація педагогічних працівників – це вивчення та оцінка їхнього професійного рівня, ділових та особистих якостей, результатів навчальної та педагогічної діяльності з формування знань, умінь, навичок, інтелектуального, морального, творчого розвитку здобувачів освіти. Але, крім цього, існує ще один напрям роботи викладачів – обласні методичні комісії. І для отримання висновку від голови обласної методичної комісії викладач повинен плідно та неустанно працювати і на цьому напряму. Презентація підручників, ознайомлення колег із власним досвідом роботи, особливості застосування різних форм і методів навчання та ін. – все це складає своєрідне «порт фоліо» викладача, показує його роботу на обласному рівні.

По другому питанню, виступили голови обласних методичних комісій – Пугачова Н.О. та Мирошниченко В.О.

Було прийнято рішення, о проведення олімпіад з дисциплін гуманітарного циклу, а саме:

– Основи філософських знань – 31 березня 2023 року. Тема – Філософська думка України.

– Основи правознавства – 07 квітня 2023 року. Тема – теорії держави, теорії права, адміністративне право, сімейне право та ін.

– Історія України 27 квітня 2023 року. Тема – Українські земля у 1914-1939 рр.

Відповідальними за проведення призначити Пугачову Н.О. та Мирошниченко В.О.

По третьому питанню, виступила Василашко С. – викладач Білгород-Дністровського коледжу природокористування, будівництва та комп’ютерних технологій

У своїй доповіді вона підкреслила, що світ щодня змінюється, стає складнішим, а з ним змінюються й вимоги до навчання. І сьогодні сучасна освіта в Україні має мету — не просто передати знання студентам, а навчити їх думати, розвивати навички самоосвіти та професійної реалізації.

Змінюється роль викладача. Тепер перед ним стоїть кілька основних завдань:

Організація умов розвитку самостійності мислення студентів.

Напрямок діяльності студентів з освоєння необхідних знань та навичок.

Формування здатності вирішувати нестандартні завдання та досягати мети.

Самостійна робота студентів — це будь-яка навчальна, найчастіше позааудиторна діяльність, у якій студент сам ставить собі за мету, обирає завдання та вид роботи. А викладач лише задає рамки пошуку, звертає увагу на потрібну методичну літературу та визначає терміни.

Самостійна робота студентів може відрізнятися за видами та формами, які пропонує викладач для розкриття теми:

Письмовий вид робіт: складання рефератів; підготовка доповідей; написання нарисів та есе.

Нестандартні домашні завдання: вирішення задач; переклади літературних текстів; вивчення інформаційних джерел; складання схем та графіків;

підготовка розрахунків.

Індивідуальні завдання: підготовка курсового проекту; написання КР.

Значущість та користь самостійної роботи складно переоцінити. Самостійна робота допомагає: удосконалювати практичні вміння; розвивати навички самостійного мислення; застосовувати уяву, креативні та творчі здібності;

не просто виконувати завдання, а активно пізнавати професійну сферу;

навчитись працювати з науковими матеріалами, додатковою літературою;

ефективно планувати свій час; формувати навички пошуку необхідної інформації; розвивати вміння структурувати, виокремлювати головне;

лаконічно та чітко висловлювати свої думки у письмовій формі; знаходити розв’язання будь-яких нестандартних завдань; підготуватись до реальної професійної діяльності.

Засідання пройшло у теплій дружній атмосфері. Викладачі, що зібралися, подякували модераторам засідання та доповідачам. Було ухвалено рішення провести наступне засідання у березні 2023 року. Доповідачами виступять викладачи педагогічних закладів фахової перед вищої освіти.