Г.А. Черняк. Одеський Пояс Слави: монументальне мистецтво, що висловлює значний зміст.

10 квітня 2023 р. студенти першого курсу заочної форми навчання факультету ММіПУ взяли участь у дискусії, присвяченій 79 річниці визволення Одеси від нацистських окупантів годин Другої світової війни. Тема дискусії: «Одеський Пояс Слави: монументальне мистецтво, що висловлює значний зміст».

Як свідчення найвищого подвигу та героїзму одеситів навколо міста створено особливий меморіал – Пояс Слави. Він збудований на місці 100-кілометрової дуги, що пролягає крізь степ – це головний рубіж оборони, де на смерть стояли солдати, моряки та ополченці Одеського оборонного району. Наприклад, лише в одному селі Великий Дальник із 1000 довоєнних мешканців 681 чоловік – практично всі – пішли на фронт. З них загинули 324 особи.

У складі Поясу Слави – 11 монументів, встановлених у місцях найпам’ятніших боїв та операцій. Зведені вони у період 1964-1967 років. Напевно, найкраще пафос скоєного захисниками Одеси передано у написи на пам’ятнику села Прилиманське: «Тут ми стояли на смерть, щоб зберегти життя».

Захищали Одесу 73 дні, а звільнили за кілька днів!

Дискусія пройшла у рамках вивчення курсу “Світова культура та мистецтво».

Наприкінці дискусії учасники дійшли висновку, що складний, синтетичний архітектурно-скульптурний твір «Одеський Пояс слави», це не лише твір монументального мистецтва, а найголовніше – це увічнення пам’яті про оборону та звільнення Одесі в часі Другої світової війни, та про людей, які здобули перемогу.  Дискусію провела викладач кафедри філософії та права Г.А. Черняк.

Дискусія пройшла у форматі відеоконференції на базі платформи Zoom.