Майстер-клас доцента кафедри соціології, філософії і права ОНАХТ Черкаського А.В., присвячений Дню науки «Brainstorming»

Керівником Центру психологічної підтримки, доцентом кафедри соціології, філософії і права ОНАХТ Черкаським А.В.,  17 травня в ауд.Б-328 проведен майстер-клас, присвячений Дню науки «Brainstorming» – метод прийняття групових рішень. На цьому заході студентами факультету ФЕБ(101,102,131,132) були відпрацьовані новітні сучасні психологічні методики прийняття групових рішень-мозковий штурм, синектика, «квітка лотоса», метод експертних оцінок та ін. Студенти-економісти с задоволенням приймали участь  у генерації ідей та їх обговоренні, тому як методика «мозкового штурму» передбачає  отримання рішення як продукту колективної творчості фахівців в ході засідання-сеансу, проведеного за певними правилами і подальшого аналізу його результатів. Метод мозкового штурму базується на психологічних і педагогічних закономірностях колективної діяльності. У традиційних умовах професійної освіти творча активність учнів часто стримується з тих чи інших причин, серед яких значне місце займають різноманітні бар’єри: психологічні і комунікативні, соціальні та педагогічні та ін.  «Brainstorming» допомогає  вивільнити творчу енергію і, включивши людей в інтерактивну комунікацію, долучити їх до активного пошуку рішень поставленої проблеми. Мозковий штурм є, по суті, найбільш вільною формою дискусії. Головна функція цієї технології – забезпечення процесу генерування ідей, без їх аналізу та обговорення учасниками.

Також, студенти позайомилися ще з одним з найбільш ефективних методів стимулювання творчої діяльності –синектикою, яка потребує творчого та неординарного мислення.

Найбільшу активність у роботі майстер-класу приймали студентки Сарієва А., Величко О., Голубовська І., Бончужна Д(131гр.)

На майстер-класі був присутній завідувач кафедри соціології, філософії і права Соловей А.А.

– Методи вироблення нових креативних ідей сьогодні затребувані в різних сферах. З їх допомогою керівники великих компаній і організацій підвищують ефективність діяльності в умовах конкуренції, а творчі групи стимулюють неординарні розумові процеси-підкреслив   на прикінці виступу керівник Центру психологічної підтримки, доцент кафедри соціології, філософії та права ОНАХТ Черкаський А.В.

Галина Черняк