Знайомство з лабораторією-музеєм кріогенної техніки Інституту холоду, кріотехнологій і екоенергетики імені проф. В.С. Мартиновського ОНАХТ

25 лютого 2020 року, Центром маркетингу, реклами та профорієнтаційної діяльності ОНАХТ, який очолює к.т.н., доцент кафедри МПіТ, доцент кафедри ТтіМС Кордзая Н.Р., для викладачів кафедри соціології, філософії і права були організовані екскурсії на кафедри і в лабораторії Інституту холоду, кріотехнологій і екоенергетики імені проф. В.С. Мартиновського ОНАХТ.

Перше знайомство з інститутом проходило в лабораторії-музеї кріогенної техніки, де к.т.н., доцент кафедри холодильних установок і кондиціонування повітря Когут В.О. нам популярно пояснив, що кріогенна техніка – це область науки і техніки, яка поряд з отриманням і застосуванням кріогенних температур, пов’язана з виробництвом і технологією поводження з рідкими кріогенними продуктами при їх використанні в різних областях діяльності людини. А найцікавіше повідав аспірант факультету низькотемпературної техніки та інженерної механіки Артем Чегрин, який познайомив нас з лампової технікою, радіометром Крукса, високо-, низькотемпературними двигунами Стірлінга.

Треба віддати належне тим викладачам кафедри, які свого часу закінчили механічний факультет нашої академії – А.О.Соловей, Г. А. Шевченко, В.М.Бондаренко, які в розмові з Артемом Чегриним легко згадали основні методи отримання низьких температур: дросселіровання, ефект Пельтьє і адіабатичне размагнічування. Молодці! Хто може тепер сказати, що викладачеві гуманіарних наук не по плечу природні і технічні науки … Все-таки філософія – рідна мати всіх наук.

Вирішення організаційних питань щодо проведення екскурсії було забезпечено інженером Центру маркетингу, реклами та профорієнтаційної діяльності ОНАХТ Жидковою Н.Т., якої ми всі залишилися дуже вдячні.